
Een merk heeft richting nodig. Daarom hebben we de volgende processen uitgewerkt om jouw verhaal te vertalen naar een sterk merk.
Het Oproep tot Avontuur is de eerste sessie. Hierin wordt de organisatie onder de loep genomen. Waarom ben jij begonnen? Hoe is de organisatie ontstaan? Welke problemen komen er voor? Welke doelen wil je bereiken en hoe ga je daar komen? Op deze manier krijgen we een duidelijk beeld van de organisatie, welke issues zich voordoen en waar de organisatie naartoe wil. Elk verhaal kent een oorsprong; ook jouw organisatie is ergens begonnen.
We interviewen het key management om te kijken hoe de individuen binnen de organisatie deze omschrijven. Waarom zit jij hier? Hoe ben je ooit begonnen? Het interview begint met jou als persoon binnen de organisatie, daarna komt de organisatie aan bod.
In de tweede sessie wordt de identiteit achterhaald. Tijdens deze identiteitssessie gaan we op zoek naar de kern van de organisatie; het hart. Wie ben je? Als je je anders voordoet dan wie je werkelijk bent kom je niet geloofwaardig over en zal je jezelf niet prettig voelen binnen de organisatie. In de identiteitssessie wordt er in gegaan op waarom de organisatie bestaat, wie de organisatie als persoon zou zijn en hoe deze persoon zou communiceren.
Aan de hand van onderzoek naar onder meer het merk, de doelgroep en de markt wordt een analyserapport opgesteld.
Hierin komt naar boven hoe de organisatie zich nu in de markt positioneert. Ook worden strategieën uiteengezet die mogelijk interessant kunnen zijn voor de organisatie.
De identiteitsinterviews wordt uitgewerkt zodat deze meegenomen kan worden tijdens het verdere verloop van het traject.
De identiteitssessie wordt uitgewerkt zodat deze meegenomen kan worden in de rest van het traject.
De identiteitssessie wordt hier uitgewerkt in een merkconcept. Dit merkconcept is de kernidentiteit van de organisatie. De kernidentiteit kan worden gezien als een soort kapstok waaraan de rest van de uitingen opgehangen kunnen worden.
In deze fase wordt de merkidentiteit vastgelegd; het DNA van de organisatie. Als dit is vastgesteld mag je hier nooit vanaf stappen. Alle uitingen dienen op een consistente manier gecommuniceerd te worden, zodat je de klant niet in verwarring brengt. Wat is de visie van het merk? En de missie? Wie is de organisatie als persoon? De Brand Code zijn richtlijnen voor het merk, waar het merk in gelooft en hoe het merk zich dient te gedragen.
In deze fase wordt de merkidentiteit vastgelegd; het DNA van de organisatie. Als dit is vastgesteld mag je hier nooit vanaf stappen. Alle uitingen dienen op een consistente manier gecommuniceerd te worden, zodat je de klant niet in verwarring brengt. Wat is de visie van het merk? En de missie? Wie is de organisatie als persoon? De Brand Code zijn richtlijnen voor het merk, waar het merk in gelooft en hoe het merk zich dient te gedragen.
De Brand Code wordt aan de klant gepresenteerd. De Brand Code wordt hier besproken en overgedragen.
In de merkanalyse worden de verschillende sessies en interviews geanalyseerd. De structuur en geschiedenis van de organisatie zal doorgelicht worden. Maar ook de visie en cultuur van de organisatie worden nader bekeken. De merkanalyse zorgt ervoor dat de ware identiteit van het merk naar boven komt.
Nadat de kern van de organisatie helder is geworden en het duidelijk is welke strategieën er mogelijk zijn, wordt er gekeken naar de concurrenten. Als we met dit merk de markt willen betreden, wie zijn daar dan nog meer? De visuele communicatie van de verschillende concurrenten is geanalyseerd. Dit doen we om een onderscheidende factor te creëren.
Nadat het merk is geanalyseerd en de visie van de organisatie is vastgesteld wordt er geanalyseerd hoe het merk op dit moment de visie uitdraagt. De stakeholderanalyse wordt gedaan op basis van de interviews met de stakeholders. Hierin wordt gekeken naar hoe de doelgroep het merk ziet. Zien zij hetzelfde merk als jijzelf?
Nadat de identiteit van het merk geanalyseerd is en de visie van de stakeholders is achterhaald, wordt er gekeken naar mogelijke strategieën voor het merk. De belangrijkste focuspunten uit de merk- en stakeholderanalyse zijn op een rijtje gezet. Aan de hand van deze focuspunten zijn de strategieën bepaald.
Wanneer de inhoud van de Brand Code af is wordt deze in de huisstijl van de klant gezet. Op deze manier wordt het een boek die de identiteit van het merk uitdraagt.
Om een compleet beeld te krijgen van de organisatie wordt de organisatie zowel vanuit de binnen- als de buitenkant bekeken; de binnenkant door middel van het management en de buitenkant door middel van de stakeholders. Hoe kijken zij tegen de organisatie aan? Hoe zouden zij de organisatie omschrijven?
Op basis van de analyses brengen wij een adviesrapport uit. Hierin zullen punten geschreven worden die geïmplementeerd kunnen worden in de organisatie. Deze punten kunnen betrekking hebben op zowel het merk als op de communicatie.